15 Nisan 2012 Pazar

İZMİR'E YENİ GELENLER İÇİN BİRKAÇ ÖNERİ

İZMİR'E YENİ GELENLER İÇİN BİRKAÇ ÖNERİ...

 -Boyoz'un ne olduğunu hemen öğrenin ve evinize yakın bir boyozcu bulun.
 -Bu şehirde insanlar birine çarptıklarında özür diler,gün genelindeyse 'iyi günler'diyerek güler yüz gösterirler.'Teşekkür ederim'de en çok duyacağınız kelime gruplarından biridir.
 -İzmir’deki kumruyu başka hiçbir yerde yiyemezsiniz.
 -Simit yoktur, Gevrek vardır. Çekirdek yoktur, Çiğdem vardır. 

-Sakın Kemeraltı’na arabayla girmeye çalışmayın.otoparka parasını verin. 

-Tarihi asansör ile yukarıya çıkıp körfez manzarasının tadını çıkarın.
-Birilerine adres sormak için çekinmeyin. İzmir’de iyi insanlar yaşar, onlara sorun. Hatta sizi gideceğiniz yere kadar bile bırakabilirler.
-Çay içilip kuşlara gevrek atılabilen vapurlara binin ve karşıya geçin.
-Kemeraltı'nda geçirilecek bir gün de öğle öğününü, tarihi Kemeraltı Börekçisi’nde su böreği yiyerek ziyafete dönüştürün. Hemen az ilerisinde bulunan Sefer Usta’nın henüz ülkede nam salmamışken islettiği tarihi, ufacık dükkanda yiyeceğiniz kazandibi ile öğününüzü tamamlamayı unutmayın.

-Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde dolaşırken sağ sola küçük sokaklara girin. Eski evleri, ilginç balkonları görün.
-Yağışsız ve aşırı sıcak olmayan bir havada Karşıyaka-Bostanlı arasını yürüyün. Bir hafta tatil yapmış gibi hissedersiniz kendinizi.
-Mutlaka Bornova Çiçekli köyde piknik yapın. Sabuncubeli mevkiinden Atatürk ile beraber kente yüksekten bakın.
-Foça denildiğinde hangisi diye sormayın. O Eski Foça’dır. Gidin sahilinde güneş batarken bir şeyler için.
-Teleferik'e gidin. Sonra İnciraltı'na geçin, kır kahvesinde bir çay için.


-En yüksek bina Hilton Otelidir. Kimileri onu İzmir’in bir organı olarak görür.
-Urla'ya gidin. Nobel Edebiyat Ödüllü Yorgo Seferi’sin evini, unutulmaz ses Tanju Okan’ın evlerini göreceksiniz. Ünlü edebiyatçımız Necati Cumali'nin evi de orada. Urla İskelede yürüyün.
-Hisar önünde Cin Ali'nin dürümlerini yiyin. Oradan çıkıp Kızlarağasına girin. Vitrinleri seyredin.
-Konak Pier'i bir alışveriş merkezinden ziyade bir tarihi eser gibi gezin. En ucuna gidip denizi seyredin.
-Fuar dönemi olmasa bile arada bir Kültürpark’a gidin. Yeşillikler arasında dolaşın.Dönme dolaba binin. Bangır bangır müzik eşliğinde İzmir’e tepeden bakın.


-Çeşmeye gitmeyi ihmal etmeyin. Çeşmeye gidip de Çeşme kumrusu ve Rumeli pastanesinde sakızlı dondurma yemeyi unutmayın. Yakın yerlerinde çok güzel plajları vardır. 
-Alaçatıyı gezin.mavi beyaz eski evleri görün çiçekleri koklayın.
-Selçuk ilçesinin Şirince köyüne gidin. Şarap evlerini ziyaret edin. Gözleme yiyin.
-Eski itfaiye binası Ahmet Piriştina kent müzesine dönüştürüldü.Gidip gezin.
-İnciraltı’nda Özdilek alışveriş merkezinin orada bir savaş gemisi ve denizaltı, müze olarak hizmet vermektedir.ziyaret etmelisiniz.
-İzmir köfteler diyarıdır. Tire, Ödemiş, Kosova köfteleri meşhurdur. Kemeraltı’ndaki esnaf lokantalarında İzmir köfte, kokoreç ve Söğüş mutlaka yiyin.

MAMURE KALESİ VE ESKİ ANAMUR(ANEMURİUM)

MAMURE KALESİ

Mersin-Antalya karayolu üzerinde, Anamur'un 6 km. güneydoğusunda deniz kenarında yer alan Mamure Kalesi'nin oturumu 23500 m2.'dir M.S IV. Yüzyılda Romalılar tarafından yapılmış olan kale, sonraları Bizanslar ve Haçlılar zamanında genişletilmiştir. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1221 yılında ele geçirildiği sırada yıkılan kalenin yerine bu günkü kale yapılmıştır. Daha sonra burası; Karamanoğulları ve Osmanlılara geçmiştir. Bir kervansaray görünümünde olan Mamure Kalesi, en iyi korunmuş Anadolu kentlerinden biridir. Kuleler, surlar, mazgalları ile hala ayaktadır. Kalenin beden duvarının üzerinde bulunan tek kitabede 1450 (Karamanoğlu İbrahim Zamanı) tarihi yazılıdır Şikari tarihine göre; "Anamur ve Taşeli'nin Kagırler tarafından zapt ve harap edilmesi üzerine Karamanoğlu Mahmut Bey (1300-1308) 36.000 kişilik ordusuyla düşmanı bozguna uğratıp, kaleyi ele geçirmiş, mamur edip, adını Mamuriye koymuştur." kaydı geçer.

ESKİ ANAMUR (ANAMURİUM):

Anamur İlçe merkezinin 6 km. güneybatısındadır. Kentin ne zaman kurulduğuna dair herhangi bir bilgiye ulaşılamadığı gibi, Roma İmparatorluk Çağı öncesine giden kalıntılara da bu güne kadar henüz rastlanmamıştır. Kentin adı sadece bir liman listesinde geçtiği için, M.Ö. 4.y.y.da var olduğu bilinmektedir. Anemurium'un adının "rüzgarlı yer" anlamında kullanıldığı da antik kaynaklarca ifade edilir. 1.yüzyılda kentin çevresine ilk surların yapıldığı, bir süre Kommagene Kralı Antiochus'un (38-72) yönetimine bırakıldığı tarihi bilgiler arasındadır. Kıbrıs'a yakın olması nedeniyle, özellikle Romalılar zamanında bir ara istasyon konumunda olan Anemurium; aynı zamanda kara yoluyla Toroslardaki en önemli Roma kentlerinden biri olan Germanskopolis ile bağlantılıydı. Böylece bölgedeki doğal kaynakların ihraç edildiği önemli bir ticaret kenti olmuştur.

Anemurium, 260' da Sasaniler tarafından ele geçirilmiş 4 . ve 5. yüzyıllarda Toroslar'dan gelen korsanlar tarafından sık sık tahrip edilmişti.650 yılında Arap akınlarına uğrayan kent, bu tarihten sonra terk edilir. 12.ve 13. yüzyıllarda Anadolu Selçuklularının Mamure Kalesini ele geçirmelerinden sonra, bölge Türk egemenliğine geçer. Anemurium kenti yukarı ve aşağı kent olmak üzere iki bölüme ayrılır. En göz alıcı yapıları; surlar, 3 adet hamam, tiyatro, odeon (konser salonu) ve palestra aşağı kenttedir. Liman Caddesi'nin her iki yanındaki kaldırımların belirli bölümlerinde yer yer zemin mozaikleri bulunmuş olup, bunların her kısmı müzede sergilenmektedir.Tonozlu mezarların tek ve iki katlı örneklerinin tek katlı ve iki katlı bir kısmının duvarlarında freskler ve mozaikler bulunmaktadır. Kentin surları dışında kalan mezarlığı, Anadolu'nun en iyi korunmuş örneklerinden biridir. Kentin içme suyunu sağlayan su kenarları dışında erken Hıristyanlık dönemine ait kilise kalıntıları bulunmaktadır.

Anemurium 19. yüzyılda İngiliz Francis Beaufort'un Akdeniz'de yaptığı Keşifler sonucunda batı dünyasına tanıtılmıştır. 1960 yılında Toronto Üniversitesinden Elisabeth Alfoldi Rosenbaum tarafından kazılar başlatılmıştır. Daha sonra Kanada'lı Prof. James Russel tarafından kazılar ve diğer bilimsel çalışmalar sürdürülmüş 2000 yılında kazılara son verilmiştir.

Anemurium kenti yukarı ve aşağı kent olmak üzere iki bölümdür. En göz alıcı yapıları surlar, 3 hamam, 60 m. genişliğinde tamamlanamamış tiyatro, 900 kişilik oturma yeri bulunan odeon (konser salonu), paleastra aşağı kenttedir. Liman caddesinin her iki yanındaki kaldırımların belirli bölümlerinde yer yer zemin mozaikleri bulunmuş olup, bunların bir kısmı müzede sergilenmektedir.
Anamur Müzesinde sergilenen mozaikler içerisinde; barışçı kral Isaah adına düzenlenmiş mozaikte, palmiyenin iki yanında yer alan leopar ve oğlak betimlemesi nekropol kilisesi tabanında bulunmuştur.

Kentin surları dışında kalan mezarlığı, Anadolu'nun en iyi korunmuş nekropol alanını oluşturur. Bunların sayısı 350-400 civarındadır. Tonozlu mezarların tek ve iki katlı örneklerinin bir kısmının duvarlarında freskler ve mozaikler bulunmaktadır. Genel olarak mezarlarda lahit odası, ziyaret mekanı ve diğer eklenti mekanları yer alır. Beşik tonozlu en eski mezarların temelleri büyük kireç taşlarından inşa edilmiştir. Nekropol'de görülen ikinci mezar tipinde geleneksel plana eklenti mekanlar oluşturulmuştur. Üçüncü mezar tipi ise bir bahçe içerisinde eski tip mezarlara yeni bir ünite olarak eklenmiş yapılardan Anemurium Nekropol meydana gelir. Bunların dışında edikula formunda, dört cephesi kemerli ve kesik koni biçiminde mezar tipleri de yer alır.

Kentin içme suyunu sağlayan su kemerleri (akuaduct) dışında, Erken Hıristiyanlık dönemine ait birkaç kilise kalıntısı da saptanmıştır.
Müzede sergilenen Anemurium buluntularının en ilginç grubunu pişmiş toprak insan yüzlü yağ kandilleri oluşturur. Bunun dışında süs eşyalarından oluşan bronz ve kemikten yapılmış bazı mezar armağanları, Roma çağına ait olan tunçtan yapılmış tanrıça Athena biçimli bir kantar ağırlığı, Bizans çağına ait halk sanatını yansıtan çeşitli malzemelerden yapılmış objeler diğer önemli buluntular arasında yer alır.

 

14 Nisan 2012 Cumartesi

Dört Mevsim Tatil

                                            Antalya

Antalya ili dünyanın dört mevsim tatil yapılabilen nadir tatil merkezlerinden olup, 2 milyon nüfusa sahip büyük şehirlerimizden birisidir.

Antalya için bir kaç ipucu:

Ortalama bir tatilci için Antalya insanı yeterince kurnazdır. Eğer Antalya'ya tatile giden yerli bir turistseniz sizin için ilk tavsiye kesinlikle belli etmeyin J.Antalya tatil beldeleriyle olduğu kadar merkez sahilleri ve merkezinin kendisiyle de ünlü olmuştur. Antalya’da yapabileceğiniz birkaç aktiviteyi ardında gelecek yazılarda anlatmadan önce Antalya merkezi gezmek isteyenler için bir birkaç ipucu vermenin yerinde olacağını düşündüm.
Antalya merkezde öncelikle yapabileceğiniz birçok şeyi düşünüp planlı bir şekilde davranırsanız kısa zamanda her yeri gezip yeteri kadar zevk alabilirsiniz…


Düden Şelalesi
Kurşunlu Şelalesi

Antalya’da yerli bir turistin görmek istediği ilk yer genelde şelaleler olur. En ünlü iki şelalesi Düden ve Kurşunludur. Eğer uzun bir piknik yapmak istemiyorsanız gününüze merkeze daha yakın olan Düden şelalesini ziyaretle başlayıp şelalenin içinde ufak bir kahvaltıyla başlamak sizin için en iyi başlangıç olacaktır.Günün ferahlığını orada yaşadıktan sonra sıcağa biraz katlanmak yada serin klimalı bir ortamda biraz kalmak sizin seçiminiz olacaktır. Serin klimalı bir yerde dinlenmek hatta uyumak sizi güzel bir Antalya gecesi için enerjik tutabilir ama gündüz kaybettiğiniz zamanı da unutmayın kısa bir tatil yapıyorsanız. Öğlen sıcağında Antalya merkez tabir edilen Kaleiçi taraflarına inmiş olursanız benim ve doktorların tavsiyesi manzarası güzel olan gölge bir yer bulun ve oturup bir şeyler için. Bu zamanı görmek istediğiniz kişiler varsa onları da davet ederek daha değerli bir hale getirebilirsiniz. Kaleiçi’nde ki gölge mekânımızda güneşin etken saatlerini 
Lara Plajı
Konya Altı Plajı

atlattıktan sonra gezmeye başlayabiliriz. Öncelikle Kuzeye doğru güneşin daha ez etkili olacağı Işıklar , Kapalıyol  gibi etrafı binalarla çevrilmiş yerleri gezip Kaleiçi’ne girmeden önce güneşin etkisinin iyice gitmesini beklemenizde sizin için iyi olacaktır.Gününüzü akşama bağladığınız saatlerde ise yapacağınız en iyi etkinlik Antalya Merkezin Sahillerinden bir tanesine güneş batmadan yetişip biraz yüzüp biraz bronzlaşmaktır…Gece size kalmış artık ister Güzel bir gece kulübünde, ister  varsa ziyaret etmek istediğiniz birilerinin yanında geçirebilirsiniz…

11 Nisan 2012 Çarşamba

GÜZEL İZMİR

           GÜZEL İZMİR                                                                        

  Türkiye'nin üçüncü büyük sehri olan Izmir, çagdas, gelismis, ayni zamanda islek bir ticaret merkezidir. Cıvıl cıvıl olan alışveriş merkezinde dolasmak oldukça keyiflidir. İzmir'in batısında nefis renkli denizi, plajları ve termal merkezleriyle Çeşme Yarimadasi uzanır.

  Antik çağların en ünlü kentleri arasında yer alan Efes, Roma İmparatorluk devrinde dünyanın en büyük kentlerinden biriydi. Tüm İyon kültürünün zenginliklerini bünyesinde barındıran Efes, yoğun sanatsal etkinliklerle de adını duyuruyordu.
Türkçe'de ''Güzel İzmir'' olarak adlandırılan İzmir, yatlar ve gemilerle çevrilmiş uzun ve dar bir körfezin başında yer almaktadır. Ilıman bir iklime sahip olup, yazında denizden gelen taze bir serinlik günesin sıcaklığını alıp götürmektedir. Sahil boyunca palmiye ağaçları ve geniş caddeler bulunmaktadır. İzmir Limanı İstanbul'dan sonra ikinci büyük limandır. Canlı ve kozmopolit bir şehir olan İzmir Uluslararası Sanat Festivali ve Uluslararası Fuarı ile de önemli bir yer tutar.


  İzmir'in en yoğun alışveriş trafiğine sahne olan sokakları, Anafartalar Caddesi'nin sağında ve solunda yer alan ve hala yüzyıl öncesinin atmosferini kepenklerinin kıvrımlarında, kapı eşiklerinde, basık tavanlarında, eski kiremitlerinde taşıyan Kemeraltı Sokaklarıdır. Eski görüntü tamamen olmasa da hala işportacıların bağrışmaları bakırcılar çarşısının kendine has sesleri Şadırvan Cami yanındaki Sebil'in şırıltısı, Kestane pazarındaki balıkçıların ıslak önlükleriyle bağrışmaları, Kemeraltı'nın pek değişmediğini gösteren belirtileridir.



3 Nisan 2012 Salı

ADRENELİN KURSLARI













Şüphesiz hepimiz biraz adrenalini seviyoruz.Hani yok ben yapamam edemem desekte bir kere denedikten sonra o heyacanı tekrar yaşamak için ''bir daha yapalım,birdaaaa '' dedigimiz zamanlar çok oluyor.Ve ben biraz cesaretiniz varsa ''bir daha yapmak istiyorum!!! '' diyeceginiz ücretsiz bir aktivite olan turk hava kurumunun kurslarını size gösteriyorum.Tamamen ücretsiz olan bu kurslara katılımda çok kolay:


KURSA KATILMA ŞARTLARI :


--16 yaşından gün almış olmak 
--En az ilk ögretim mezunu olmak
--48-95 kilo arasında olmak
--1.50-1.90 boy aralıgında olmak






Yapmanız gereken tek şey size en yakın Turk Hava Kurumu şubesine gidip ben bu kurslara katılımak istiyorum demek,katılabileceginiz kurslar :




- PARAŞÜT, 
- PLANÖR, 
- YELKENKANAT, 
- YAMAÇPARAŞÜTÜ, 
- MİKROLAYT
- BALON